Mentale training

Als (top)sporter wil je het beste uit jezelf en jouw prestatie halen. Prestaties zijn echter niet alleen afhankelijk van technische, tactische en fysieke factoren. Je kunt je nog zo goed hebben voorbereid op deze aspecten, maar als je niet weet hoe je om moet gaan met spanning, druk, tegenslagen en/of afleidingen dan is het lastig om tot een topprestatie te komen. Vertrouwen in jezelf is van doorslaggevend belang. Mentale training kan de basis leggen voor betere prestaties zowel binnen de sport als daarbuiten.
Het belang van sportpsychologie en mentale training wordt steeds meer onderkend. Naast het verbeteren van de conditie, het perfectioneren van de techniek en het bepalen van de wedstrijdtactiek wordt er tegenwoordig ook steeds meer aandacht besteed aan het trainen van mentale vaardigheden om tot optimale prestaties te komen. 

Onze mentale trainingen worden verzorgd door Kika Stijger (1980). Kika is afgestudeerd als Sociale en Organisatiepsycholoog (2005) aan de Universiteit van Leiden en als Praktijk Sportpsycholoog (2010) aan de Vrije Universiteit van Amsterdam. Ze is geregistreerd SPORTPSYCHOLOOG VSPNĀ®.

Er kunnen specifieke redenen zijn om een sportpsycholoog in te schakelen. Enkele voorbeelden zijn:
Presteer je tijdens trainingen goed, maar wil het er bij wedstrijden niet uitkomen?
Vind je het lastig om jezelf op te peppen en te blijven motiveren als het even tegenzit?
Ondervind je hinder van invloeden van buitenaf of zijn het juist jouw eigen gedachten die je afleiden waardoor het leveren van een topprestatie wordt belemmerd?
Heb je voor wedstrijden last van spanningen, of spelen spanningen juist parten op belangrijke wedstrijdmomenten waardoor je verkeerde beslissingen neemt?

Maar ook zonder aanwijsbare reden is mentale training een meerwaarde. Het aanleren van mentale vaardigheden is niet leeftijdgebonden en kan ook op latere leeftijd nog gestart worden. Mentale training leert je helpen meer inzicht te verschaffen in jezelf waardoor je het beste uit jezelf (of uit een ander) weet te halen. Kika heeft klassikale lessen voor onze sporters, maar ook individuele trajecten kunnen worden gestart!